Luksi luonnetestattiin rotuyhdistyksemme testissä 2.7.2011 kuukautta vajaa kolmevuotiaana. Tuomareina Auli Kiminki ja Pirjo Ojala-Laine. Boldattuna se mitä koira testistä sai, vihreällä oma näkemykseni. Olin tehnyt kirjallisen arvion paria viikkoa ennen testiä, joten tuomareiden mielipide ei vaikuttanut minun mielipiteeseeni.

Toimintakyky (kerroin 15)

# +3 erittäin suuri
# +2 suuri
# +1 kohtuullinen
# -1 pieni
# -2 riittämätön
# -3 toimintakyvytön

Riippuu hyvin paljon tilanteesta. Koira on pennusta asti kasvatettu niin, että minä päätän ja annan ohjeet, omia ratkaisuja ei tueta. Ehdoton edellytys, että itsenäistä, ei-kovin-laumaviettistä, minä itte -tyyppiä esim. pystyy kaupungissa irti pitämään. Jos en olisi lytännyt sitä niin kovasti tossun alle, olisiko se saanut suuremman arvosanan? Arjessa koen enemmänkin ongelmaksi koiran hillitsemisen ja hallitsemisen kuin sen, että se lamaantuisi missään tilanteessa. Luonnetestissä hallinta näkyi läpi testin, koira oli vastaanottavainen mun ohjeille ja odotti niitä, eikä vain sooloillut.

Terävyys (kerroin 1)

# +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
# +2 suuri ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
# +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
# -1 pieni jäljelle jäävin hyökkäyshaluin
# -2 kohtuullinen jäljelle jäävin hyökkäyshaluin
# -3 suuri jäljelle jäävin hyökkäyshaluin

Koirani on terävä, hyvinkin terävä, ja se leimaa kaikkia sen reaktioita. Asia on ollut tiedossa jo varhain ja sen kanssa on opittu elämään. Välillä tuntuu, että vähempikin riittäisi, mutta minkäs sille mahtaisi...

Puolustushalu (kerroin 1)

# +3 kohtuullinen, hillitty
# +2 suuri, hillitty
# +1 pieni
# -1 haluton
# -2 erittäin suuri
# -3 hillitsemätön

Luonnetestin puolustusosiossa koira pysytteli sivullani ja lopussa otti askeleen taaksepäin. Minusta se ei ottanut koko hyökkäystä oikein tosissaan ja heti testaajan heitettyä kepin pois ja tullessa normaalina moikkaamaan koiraa, koirani oli ihan leikkifiiliksissä. Arjessa minulla on ihan päinvastaisia kokemuksia; jos koira kokee että sitä tai meitä on uhattu, sillä jää hyökkäyshalut päälle, eikä se tosiaan heiluta iloissaan häntää kun hyökkääjä "laskee aseensa".

Itseään se puolusti testin seinässä aika raivoisasti. Se hyökkäsi pari kertaa kohti tuomaria, ja kolmannella panta petti. Koira sinkosi siitä voimasta vähän sivulle päin ja jatkoi siitä matkaa nurkan taakse minun luokse - luojan kiitos ei testaajan kimppuun! Sillä ei siis ollut kanttia purra. Arjessa se silti on muutaman kerran päässyt nappaamaan ja kokemus kertoo, että jos sen murinoita ei oteta tosissaan, sieltä tulee vieraalle hammasta. Käskyn alla se käyttäytyy siivosti eikä meillä ole ongelmia harrastaa yms, mutta kadulla en anna nykyään enää kenenkään ohikulkijan silittää koiraa.

Puolustushalu on aiheuttanut ehdottomasti eniten harmaita hiuksia arjessa. Koen, että koirassa on sekä terävyyttä että puolustushalua hieman liikaa omaan osaamiseeni nähden, ja esimerkiksi koiraohitukset eivät ole täysin korrekteja. Luksi ei räyhää eikä taatusti sinkoa vierestäni minnekään, mutta en saa sitä olemaan täysin hiljaa, vaan se murisee. Ei aina, vain joskus, mutta en ole silti saanut sitä kitkettyä.

Taisteluhalu (kerroin 10)

# +3 suuri
# +2 kohtuullinen
# +1 erittäin suuri
# -1 pieni
# -2 riittämätön
# -3 haluton

Koira leikkii ihan hyvin ja sitä on helppo palkata leluilla. Sinnikkyytä ja tsemppaamista siitä kanssa löytyy eikä se jätä hommiaan ihan pikkujuttujen takia kesken. Välillä tuntuu, että asenne on pikemminkin "ei ole esteitä, on vain hidasteita".

Hermorakenne (kerroin 35)

# +3 rauhallinen ja varma
# +2 suhteellisen rauhallinen
# +1 hieman rauhaton
# -1 vähän hermostunut
# -2 hermostunut
# -3 erittäin hermostunut

Se tyypillinen paimenkoirien ja tyypillinen mudien hermorakenne täälläkin.

Temperamentti (kerroin 15)

# +3 vilkas
# +2 kohtuullisen vilkas
# +1 erittäin vilkas
# -1 häiritsevän vilkas
# -2 välinpitämätön
# -3 apaattinen

En ollut kovin väärässä; vaikka koira sai testistä +2, se oli kuulemma hyvin lähellä +3. Minusta koira ei ollut testissä ihan parhaassa terässään. Sillä oli ollut rankka ja poikkeuksellinen edellinen päivä, ja testipäivänä oli hirveän kuuma. Koirani on aina ollut aika huono sietämään hellettä ja siitä tulee lahna. Toisaalta tuomari määritteli vilkkaan koiran myös "rohkeaksi ja reippaaksi". Näen omassa koirassani kyllä niitäkin ominaisuuksia, mutta onko niitä tarpeeksi tähän, sitä en osaa sanoa.

Kovuus (kerroin 8)

# +3 kohtuullisen kova
# +2 kova
# +1 hieman pehmeä
# -1 erittäin kova
# -2 pehmeä
# -3 erittäin pehmeä

Vaikea oli arvioida tätäkin. Kohtuullisen kova ympäristön, lajitovereiden ja vieraiden ihmisten suhteen. Hieman pehmeä tai jopa pehmeä ohjaajaa kohtaan. Menin pentuna vähän metsään ja olin turhankin ankara koiralleni. Mudeja, varsinkin uroksia, markkinoidaan ehkä hieman harhaanjohtavasti tosi vaikeita ja vaativina koirina. Kyllä keskivertomudi vie ohjaajaa 6-0 jos sen antaa tehdä niin. Jos suhde on kunnossa ja pentu tietää paikkansa alusta saakka, mudi ei ole mikään ihmeotus. Päin vastoin, se ottaa ohjaajan torut hyvinkin vakavissaan.

Luonnetestin -2 pehmeä oli todella iso yllätys! Olin ymmärtänyt pehmeyden vähän väärin. Ajattelin pehmeyden niin, että se tarkoittaa ikävien juttujen muistamista ja niiden muistelua, että koira välttelee niitä paikkoja/ihmisiä/esineitä joissa on jotain sattunut. En tunnista koirassani ollenkaan sellaista "arkuutta" miksi pehmeyden kuvittelin. Kuvittelin, että pehmeä koira ei mene agikeinulle kun se kerran säikähtää sen kolahdusta. Ei tule laiturille uudestaan jos kerran liukastui sieltä, tai vähintään kyyristelee ja on kauhean varovainen. Tai kun sen varpaille astutaan seuraamisharkassa, se väistää koko lopputreenin sivulle päin turvaan. Tai kun se kerran kaataa keittiön kaapista kattilat päällensä, se ei mene koko keittiöön uudestaan, saati tongi kattilakaappia toiseen kertaan. Kun seinäkello tippuu vahingossa sen niskaan, se ei nuku enää siinä pedissä missä se silloin oli - tai koko huoneessa. Tai kun sille kerran ärähtää jostain niin se ei koskaan ikinä milloinkaan enää tee niin. Tai että se tuolla testissä ei suostu tulemaan kelkan ohi enää millään ja rimpuilee henkensä pitimiksi vastaan, kun ohjaaja yrittää viedä sen siitä. Luksi käveli siitä ihan normaalisti ohi. Ja nuo muut on tositapahtumia meidän arjesta eikä koira ole ollut niistä moksiskaan. Monessa jutussa sen asenne tuntuu olevan "läpi harmaan kiven" tai "ei ole esteitä, on vain hidasteita" ja esim. maastotreeneissä sitä ei pienet kolhut ja esteet todellakaan lannista, päin vastoin.

Mutta ilmeisesti Luksi juurikin porskuttaa terävyydellä (reaktio on "perkele", eikä "iik", mutta jos se olisi kova koira niin se ei reagoisi mitenkään?), taistelutahdolla ja toimintakyvyllä. Vaikka muistaa pehmeyden takia.

Tämä kyllä selvitti ja antoi mulle ratkaisun esim. meidän ohitusmurinoihin. Koira muistaa sen huonot kokemukset ja se murina aivan varmasti kumpuaa sieltä. Olkoon - ja varmaan onkin - puolustusta ja terävyyttä mukana. Sainpahan varmuuden että se ei ole "hallintaongelma" ja nyt mä heitän jatkossa kaikki kuritukset romukoppaan ja varustaudun pelkällä naksulla.

Luoksepäästävyys (kerroin 15)

# +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
# +2 luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
# +1 mielistelevä
# -1 selvästi pidättyväinen
# -2 hyökkäävä
# -3 salakavala

Vain luoja yksin tietää millä perusteella koirani valikoi. Vähemmistölle se on luoksepäästävä, saattaa puskea syliin asti ja nuolla minkä ehtii. Suurin osa vieraista on sille aika lailla ilmaa, koiraa ei kiinnosta. Ja pientä osaa se inhoaa alusta asti ja suhtautuu hyvin epäillen. Luonnetestissä se ei mennyt testaajan luo kun tämä yritti kutsua. Kun itse astuin pari askelta lähemmäs ja koira lähti kanssani liikkeelle, minun pysähdyttyä se jatkoi testaajan luokse. Antoi koskea, haisteli nopeasti ja lähti sitten pois, eikä mennyt enää uusintakutsulla takaisin.

Laukauspelottomuus

# + laukausvarma
# + laukauskokematon
# + paukkuärtyisä
# + laukausaltis
# + laukausarka
Ei pelkää mitään arjen ääniä; kattiloiden ryminää, ukkosta, laukauksia, ilotulitusta tms. Pk-koetta varten ampumiseen piti kuitenkin totutella. Koira "säpsähti" ääntä ja halusi kääntyä sitä kohti. Luulen, että kyse oli enemmän puolustushalusta ja terävyydestä kuin pelästymisestä, mutta varma en voi olla. Saattaa se toki arjessakin äkillistä, kovaa ääntä säikähtää, mutta ei missään nimessä menetä toimintakykyään ja panikoidu, vaan tsekkaa mistä se tuli ja jatkaa sitten omia juttujaan.

luonnetesti 02.07.2011
alku, leikki, hyökkäys
kelkka
hyökkäys, haalari, tynnyri
pimeä huone
seinä
ampuminen

tuomarin palaute nauhalta tekstiksi purettuna:

"Onhan se toki pikkusen sellainen ihmisiä kohtaan, että ei se rakasta meitä yli kaiken. Mutta kun sille ollaan reiluja, niin ei se mikään ongelmallinen ole. Ja muista nyt, että tämä on tällainen ääritilanteiden testi, eikä tällaista jokapäiväisissä oloissa ole. Tässä kuormitetaan koiraa koko ajan enenevästi ja on tarkoituskin, että koira saadaan paineiseen tilaan, ja katsotaan miten se tästä selviää. Molemmat selvisitte hengissä! Ohjaajalle kymmenen pistettä jos tosiaan olit ekaa kertaa luonnetestissä. Sä osaat ainakin noudattaa ohjeita tasan tarkkaan. Katsotaan mitä me koiralle annettiin.

Toimintakyky on ensimmäinen kohta ja erikoiskokeet on kelkka ja pimeä huone. Toimintakyky tarkoittaa koiran itsenäistä kykyä ratkoa näitä ongelmia mitä sille täällä tulee, ja sen pitäisi mielellään rohkeasti ja reippaasti niitä ratkoa. Silleen järkevällä tavalla. Pakeneminenkin on yksi ratkaisu, minkä se teki loppupeleissä tuossa seinässä, eli se poistui paikalta kun se sattui saamaan sen pantansa hajalle. Onhan sekin toimintakykyä ettei se halvaantunut sinne ja ollut vaan ”apua”, vaan se lähti pois. Joku ratkaisu sekin oli. Aina näitä osioita katsotaan koko testin ajan kokonaisuutena, vaikka tässä on nämä tietyt erikoiskokeet kaikille muille paitsi hermorakenteelle. Toimintakyky ja tosiaan se kelkka; sä jouduit siinä sen verran jeesaamaan sitä, että kiersit sinne ympäri. Kun se on myös aika terävä, siis kyllä sillä sitä terävyyttä on kun sä sanoit aluksi että se syö ihmisiä, tai kun muuta tapahtuu. Sitten kun sillä menee se moodi päälle niin onhan se aika terävä ja täräkkä. Kun sä autoit sitä vähän liikkumalla, niin sehän lähti itse kiertämään sitä kelkkaa vähän tämmöseen paimenkoiramaiseen tyyliin. Se selvitteli sitä ihan itse, ilman että sä autoit sitä enää kun se meni haistamaan kelkkaa. Toi pimeä huone; se liikkui siellä todella hyvin ilman mitään apuja ja nopeasti. Sen jälkeen kun se lähti liikkeelle, se eteni määrätietoisesti emännän luokse. Ei siinä ollut mitään miettimistä. Sitten se osasi olla vähän häijy tuolla puolustuksessa ja seinässä, mutta siellä sillä sitten kuitenkin kantti petti. Ihan rohkeeta toimintaa se ei ole, mitä vaadittaisiin näihin tosi hyviin arvosanoihin. Se saa arvosanan +1 kohtuullinen tästä toimintakyvystä. Jos se karkuun lähtemisen sijasta olisi purrut minua, niin se olisi saanut hyvän toimintakyvyn.

Terävyys, eli erikoiskoe oli seinällä; miten aggressiivisesti se vastaa kun sitä uhkaillaan. Aina kun se muutenkin kokee jotain, niin kyllä sieltä helposti sellainen ”yrrr” ja ”brrrr” tulee, ja se katselee vähän totisemmin tätä maailmaa kuin sellainen vähemmän aggressiivinen koira. Mutta ei se mikään ongelma ole. Arvosana tässä terävyydessä on +2 suuri ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua. Se aloittaa heti ja se on oikeasti ihan täysillä mukana. Sitten kun se panta antoikin periksi, niin se vaan häipyikin yhtä kovaa. Sitten kun sä toit sen takaisin siihen, niin siihen pääsee koskemaan kuitenkin, eli ei sille jää siinä tilanteessa mitään. Okei, se tietysti purkautui siinä se tilanne jo, että se pääsi sinun luokse, että ihan puhtaasti sitä ei voinut nähdä mitä se olisi ilman sitä että se olisi päässyt karkuun. Mutta eiköhän me väleihin oltais päästy sen kanssa, kun ei se täällä muuallakaan ollut meitä kohtaan sellainen kamalan häijy.

Puolustushalu, missä oli tuo koe missä menitte yhdessä piilolle päin ja katsottiin miten se sinua puolustaa. Tämä on nimenomaan halua eikä sitä, miten se koira on opetettu toimimaan niissä tilanteissa. Tämä on +3 kohtuullinen, hillitty. Siinäkin se sitten loppupeleissä poistui paikalta, eli se olisi voinut olla vähän tämäkämmin siinä kannassaan. Se on kun sä olet pitkälle sitä kouluttanut, niin se on sulla hyvin hanskassa ja noudattaa kuitenkin sun ohjeita ja odottaa että sinä ratkaiset niitä tilanteita, niin se ei niin räkänen ollut siinä kuin tuolla seinällä ihan itsekseen.

Taisteluhalun erikoiskokeena on leikkiminen. Sehän ei kuitenkaan välttämättä kauhean pitkälle kerro sen koiran todellista taisteluhalua, jos sitä on kauheasti opetettu leikkimään. Taisteluhalu tarkoittaa sitä, että sen pitää tsempata täällä ja haluta mennä katsomaan mitä tuolla on, ja ”mä vähän vielä yritän vaikka mua pelottaa”. Tällä se on +2 kohtuullinen. Se, että se leikki loppui tuossa yhtäkkiä jostain kumman syystä, on taas sitä että se on pehmeä. Jotakin tapahtui, ei meistä kukaan tiedä että mitä. En tallannut sen varpaille, mikä olisi selittänyt sen. Yhtäkkiä se vaan rupesi kattelemaan. Joku sai sen lopettamaan. Vaikka se sen lopetti niin kyllä sillä taisteluhalua on, ja sä pystyt varmasti käyttämään sitä motivointivälineenä ja palkkaamaan hyvin sillä.

Hermot, eli miten se tässä testin aikana kuormittuu. Se kuormittuu kyllä sen verran että kuormitusta näkyy, mutta kyllä se tämän klaaraa ihan hyvin läpi ilman että sitä tarvitsee sen kummemmin… se on se pehmeys mikä sillä välillä hieman tuo jarruja. Se on hieman rauhaton +1.

Temperamentti. Tätä me vähän tässä mietittiin. Tässä on tällainen kohta kuin +3 vilkas, ja se tarkoittaa rohkeaa ja reipasta yleisolemusta siitä koirasta. Temperamentti on myös reaktionopeutta ja keskittymiskykyä. Tällä ei mikään kauheen suuri häiriö siinä keskittymisessä ole, mutta sä et kuitenkaan sellaista rohkeaa ja reipasta yleisolemusta siitä koirasta tässä testissä nähnyt. Toisaalta se ei ole mikään sähläkään se koira, niin se arvosana mihin me päädyttiin on +2 kohtuullisen vilkas. Se koira on melko lähellä jo vilkasta, mutta se ei ole kuitenkaan sellainen yleisolemukseltaan että siitä ei vilkasta saa tänä päivänä ainakaan. Mutta ei sillä mitään keskittymishäiriötäkään ole, kyllä se melkoisen nopeasti on oikeassa asiassa mukana. No okei, siinä kelkalla se olis tietysti voinu vähän nopeammin tajuta että sieltä joku kelkka tulee. Se ihmetteli vaan että mitä mä puuhailen siellä takana ja se oli pylly sinne kelkalle päin. Sellanen tavallisella tavalla vilkas koira oikeastaan jo ensimmäiseen rasaukseen reagoi ja se saattaa kyllä katsoa kelkkaa ja tehdä siinä jotain omiaan jos se ei koe sitä uhkana, mutta se huomaa sen kuitenkin heti. Tää ei kyllä huomannut sitä kelkkaa ennen kuin se oli paljon lähempänä.

Kovuus on koiran muisti, miten se noita ikävyyksiä muistaa. Se on –2 pehmeä, sillä jäi aika hyvin mieleen. Ehkä huomasit tuossa ihan loppuosiossa vielä miten se kelkka jäi sille mieleen. Sen jälkeen kun oli tuo haalari vedetty, ja se pelästytti sen ihan kamalasti, niin sitten tuli jo kelkastakin uudestaan mörkö. Senhän piti katsoa sitäkin sitten vielä. Ja vielä tuossa ampumisessa, se ensimmäinen reaktio sillähän oli että hitto lähteeks toi kelkka tuolta vielä liikkeelle. Se katsoi sitä kelkkaa että jos ne nyt taas vetää ton kelkan tai jotain. Se muistaa siis kyllä, että jos sulla tulee itsellä joskus että miten se koira toimii tolleen tai tekee tälleen, niin mieti sitä että onko se tätä että se muistaa jotain sellaista mitä sä et ehkä ole koskaan huomannut tapahtuneenkaan. Mutta älä tee siitä mitään ongelmaa.

Sitten luoksepäästävyys. Se saa tällaisen kuin +2a, luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen. Sehän vaatii pieniä houkutteluja että se tulee tutustumaan ihmiseen ja sitten tuolla mieluummin pitäisi vaikka pikkuista hajurakoa. Mutta eihän se häijyksi heittäytynyt täällä missään vaan hyvin käyttäytyi korrektisti meidän kanssa kuitenkin koko ajan. Jossain kohti kävi jopa vähän lipasemassa mun kinttua. Ei mulla oo ees mitään hyvää aurinkorasvaa.

Laukaukset. Se saa laukausvarman ihan sen takia, että se reaktio siinä ensimmäisessä oli ihan selkeästi se pehmeysreaktio. Se oli ihan kuuro siihen toiseen laukaukseen. Ei se varsinaisesti ääniin reagoi, vaan sillä tuli epäusko että ne alkaa taas ton kelkan, ei voi olla totta.

Te saatte 135 pistettä plussia ja sitten me vedetään miinus 16 tuosta pehmeydestä, eli kotiin viemiseksi saatte +119 pistettä. Kyllä sen kanssa passaa harrastaa. Ja kyllä siellä sitä terävyyttä on aika lailla, eli pidä vaan samalla lailla hanskassa se, ja kun se on tolleen pehmeä niin se kanssa uskoo kun sille sanoo. Siinä toimintakyvyssä me vähän mietittiin olisko se pientä vai kohtuullista, mutta silloin se aina laitetaan koiran hyväksi. Mutta eihän se mikään sellainen Rin Tin Tin onneksi ole, että se lähtisi ihan ensimmäiseksi käyttämään hampaitaan. Tekee arkielämän huomattavasti helpommaksi ja sitä voi neuvoa mitä mä haluan sun tekevän, eikä se että se rupeaa itse keksimään ”mä haluan tehdä näin”."